Το νερό στον πλανήτη Γη και η χρήση του

Ο άνθρωπος χρειάζεται νερό για όλες τις δραστηριότητές του και δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό. Όταν δεν υπάρχει νερό σε μια περιοχή, προσπαθεί να το συγκεντρώσει και να το εκμεταλλευτεί.
Κάνε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσεις πληροφορίες για
την κατασκευή του φράγματος του Μαραθώνα, 1928
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-D108/558/3664,15905/extras/mtpd_c08_fragma-marathona/index.html
Πόσο νερό υπάρχει στον πλανήτη μας; Πόσο απ` αυτό μπορεί είναι πόσιμο, γλυκό;
Κάνε κλικ παρακάτω για να δεις τις ποσότητες αυτές σε διάγραμμα.
http://ga.water.usgs.gov/edu/watercyclegreekhi.html
Έχει υπολογιστεί ότι από το νερό που υπάρχει στην επιφάνεια του πλανήτη μας το 99% είναι θαλασσινό. Από τα 200.000.000 τετραγωνικά μίλια που είναι η έκταση της επιφάνειας της γης τα 140 καλύπτονται από θαλασσινό νερό δηλαδή το 71%.
Το ποσοστό κάλυψης της επιφάνειας της γης από τα εσωτερικά γλυκά νερά, ανέρχεται μόνο στο 2%. Στο νότιο ημισφαίριο η αναλογία υδάτινης επιφάνειας προς την επιφάνεια της στεριάς είναι 4 προς 1, ενώ στο βόρειο, η αναλογία αυτή είναι 1,5 προς 1.


external image image004.jpg


external image 2.jpg


Πώς χρησιμοποιούμε εμείς οι άνθρωποι το πολύτιμο νερό;

Πόσο σωστή είναι η χρήση του νερού από τους ανθρώπους; Ας ελέγξουμε τις γνώσεις μας παίζοντας! Κάνε κλικ πάνω στην εικόνα και στη σελίδα που θα σου ανοίξει, επίλεξε ¨παιχνίδια για την εξοικονόμηση νερού¨"
external image 13-11-2011-11-28-09-cf80cebc.jpg

external image images?q=tbn:ANd9GcQhS11qTfabVaEau04UPmYyyNkeEcGpuMAbJ8DsK8K3k_tUyBdI

Ας δούμε τα αποθέματα του νερού στον πλανήτη μας, μια εκτίμηση για το 2025! κάνε κλικ πάνω στην εικόνα και παρατήρησε πόσο νερό απομένει διαθέσιμο στις χώρες της Γης για το πολύ σύντομο μέλλον!
KEF2_1_to_nero_ston_planiti.jpg

Με το παρακάτω βίντεο θα παρακολουθήσουμε τον Εφιάλτη της ξηρασίας, που μας απειλεί!
Ας διαβάσουμε και το παρακάτω συγκλονιστικό γράμμα που ευχόμαστε να μη γίνει ποτέ πραγματικότητα.

Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής
Ο μεγαλύτερος παγετώνας της Δυτικής Ανταρκτικής λιώνει με ρυθμό΄50% ταχύτερο σε σύγκριση με το 1994, επηρεάζοντας σημαντικά τη στάθμη των θαλάσσιων υδάτων.
Ο Όγκος του παγετώνα Pine Island μειώνεται κατά 78 κυβικά χιλιόμετρα ετησίως ενάντι 53 κυβικά χιλιόμετρα το 1994 σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπιας της Νέας Υόρκης και της Βρετανικής Ερευνητικής Ομάδας της Ανταρκτικής.
Οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν την επίδραση της τήξης στον πάγο της Ανταρκτικής στο επίπεδο των θαλάσσιων υδάτων, μετ΄΄α την πρόβλεψη των Ηνωμένων Εθνών το 2007 για άνοδο της στάθμης κατά 18 έως 59 εκατοστά μέσα στον 21ο αιώνα.
"Οι παγετώνες της θάλασσας του Αμουδσέν επηρεάζουν τη στάθμη των υδάτων περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Ανταρκτικής, οπότε είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα" λέει ο Άντριαν Τζένικινς, ειδικός της βρετανικής ερευνητικής ομάδας της Ανταρκτικής. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience και βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2009.Η ιστορία του ανθρώπου ήταν πάντα άμεσα συνδεδεμένη με το νερό. Ο πρωτόγονος άνθρωπος φρόντιζε να κατοικεί και να ζει κοντά στις πηγές, στους ποταμούς και τις λίμνες. Όλοι οι μεγάλοι αρχαίοι πολιτισμοί άνθισαν γενικώς κατά μήκος των μεγάλων ποταμών, όπως ο αιγυπτιακός κατασκευάζοντας φράγματα και κάθε είδους υδρευτικά συστήματα εξασφαλίζει το απαραίτητο νερό και πολλές φορές το φέρνει κοντά του από αρκετά μακρινές αποστάσεις.
Αντιμετωπίζουμε όμως ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τα αποθέματα του γλυκού νερού που υπάρχουν στη γη και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ανθρώπους είναι λιγοστά, μόλις το 0,01% των νερών, αλμυρών και γλυκών του πλανήτη. Αυτά τα λιγοστά αποθέματα γλυκού νερού που υπάρχουν εμείς οι άνθρωποι, αντί να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο για να μην εξαντληθούν, τις περισσότερες φορές τα σπαταλάμε χωρίς κανένα μέτρο, κυρίως για πότισμα των καλλιεργειών (άρδευση), με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο η ποσότητά τους. Επιπλέον, πολλές φορές ρυπαίνουμε τις πηγές του γλυκού νερού, κυρίως με βιομηχανικά και χημικά απόβλητα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα του νερού. Έτσι το νερό πια δεν επαρκεί για να καλύπτει τις ανάγκες όλων των κατοίκων του πλανήτη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι περιοχές του πλανήτη μας στις οποίες τα γλυκά νερά εξαντλούνται συνεχώς οδηγούνται σε ερημοποίηση. Ερημοποίηση σημαίνει ότι τεράστιες εκτάσεις έχουν ήδη γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον έρημοι. Και, όπως γνωρίζουμε, στην έρημο δεν μπορεί να ζήσει τίποτα, ούτε άνθρωπος ούτε ζώα ούτε φυτά. Παράλληλα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υπολογίζεται θα πεθάνουν από λειψυδρία και από μολυσμένα νερά. Η Αφρική και η Ασία έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ενώ σύντομα θα έχει και η νότια Ευρώπη, αν δεν κάνουμε κάτι.


Ο Σταγονούλης θα σου κάνει παρέα και θα σου θυμίζει τι πρέπει να κάνεις για να σώσεις το νερό. Κάνε κλικ πάνω στην εικόνα και διάβασε τις ιστορίες του, με προσοχή και πάρε εσύ τη ζωή του πλανήτη στα χέρια σου.
external image ho_stag_r3_c1.gif

Το λιώσιμο των πάγων


Στην Αρκτική, που βρίσκεται στο Βόρειο Πόλο, έχει παρατηρηθεί ότι η έκταση των πάγων μειώνεται κατά 3% κάθε δεκαετία από το 1978. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2080 ο πάγος στη θάλασσα της Αρκτικής θα εξαφανίζετε τελείως τους θερινούς μήνες. Οι επιστήμονες ανησυχούν πολύ καθώς προβλέπουν ότι μέχρι το 2100 τα καλοκαίρια στην Αρκτική θα είναι τόσο ζεστά όσο ήταν περίπου 130000 χρόνια πριν Τότε η στάθμη της θάλασσας ήταν έξι μέτρα ψηλότερη από όσο είναι σήμερα. Η Ανταρκτική βρίσκεται στο Νότιο πόλο και , άν έλιωναν όλοι οι πάγοι εκεί η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε περίπου 80 μέτρα! Ακούγεται τρομακτικό, όμως ευτυχώς είναι απίθανο να συμβεί. Οι επιστήμονες χωρίζουν την Ανταρκτική σε τρία μέρη: την ανατολική Ανταρκτική, τη δυτική και την Ανταρκτική χερσόνησο. Μελέτες δείχνουν ότι στην τελευταία οι πάγοι λιώνουν λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας Οι πάγοι στη δυτική Ανταρκτική λιώνουν με ρυθμό που πιθανότατα θα συμβάλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2100 κατά 20 εκ., αλλά δεν μπορεί να εντοπιστεί ο ακριβής λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και τα επίπεδα των ρύπων στην ατμόσφαιρα εντείνουν το λιώσιμο των πάγων, αφού το χιόνι γίνεται πιο σκούρο και απορροφά περισσότερο τις θερμές ακτίνες του ήλιου.
Σώστε το περιβάλλον-Υπερθέρμανση του πλανήτη